Kaukaa katsottaessa ei-ammattilainen ei erota, onko koristelista eristyslasin sisällä vai teipattu lasipintaan. Ero on kuitenkin havaittavissa lähempää katsottaessa. Etuna muihin verrattuna on lasipinnan helpompi puhdistaminen, miinuksena visuaalinen ulkonäkö pinnan päällä olevaan listaan verrattuna.
Kyseessä on yksinkertainen ja edullinen ratkaisu, joka antaa ikkunoille toivotun yleisilmeen. Kauempaa ja suoraan ikkunaan katsottaessa ei näy, läpäiseekö lista eristyslasin (perinteisesti koristelistat jakoivat ulkoisissa ikkunakehyksissä ikkunalasin kahdeksi). Läheltä ja sivulta katsottuna näkee kuitenkin, ettei lista ole läpäisevä ja se on liimattu lasiin, sillä ulkoisen listan alla oleva liimateippi on näkyvissä. Puuikkunoissa puun erityispiirteistä (listan aluspinta ei ole niin sileä) johtuen koristelistojen liimaamisen lopputulos ei ole niin virheetön kuin esim. PVC- tai alumiinikoristelistoja lasiin liimattaessa. Siksi suosittelemme tilaamaan puuikkunoihin eristyslasin sisäiset “duplex”-täytelistat, jotka peittävät ulkolistan liimateipin alla olevat pinnat. Koristelistaratkaisu yhdessä “duplex-listan” kanssa synnyttää optisen vaikutelman, jossa lasia sivusta katsottaessa tuntuu, että eristyslasi on jaettu koristelistan kohdalta kahdeksi. Todellisuudessa kyse on eristyslasin sisällä olevasta täytelistasta.
Kyseisessä ratkaisussa eristyslasit jaetaan kahteen. Miinuksena on se, että välipylväät ovat melko leveät (ks. välipylväiden ja koristelistojen mittataulukko). Jos siis halutaan kapeampi eristyslasin jaottelu, tulisi valita lasiin liimattavat koristelistat ja duplex-täytelistat.
Koska nykyikkunat ovat hyvin tiiviitä eivätkä ne päästä tiivisteiden välistä ilmaa sisään, uusia ikkunoita asennettaessa kannattaa miettiä myös tilojen ilmanvaihtoa. Rehpol käyttää lähinnä Biobe-tuuletusventtiilejä, mutta tarvittaessa voimme käyttää myös muita markkinoilta löytyviä tuuletusventtiilejä.
Tuuletusventtiileiden lisäksi karmin sisään voidaan asentaa myös äänenvaimentimet, jotka ovat hyödylliset tiheäliikenteisillä alueilla.
Ikkunalasien tärkein tehtävä on taata lämpö- ja äänieristys. Eristyslasi koostuu yleensä kahdesta tai kolmesta lasista, jotka on yhdistetty toisiinsa alumiinista, ruostumattomasta-, muovi- tai komposiittimateriaalista valmistetulla väliprofiililla. Tavallisten lasien lisäksi on mahdollista tilata aurinkosuojalaseja, sävytettyjä laseja, karkaistuja laseja, äänenvaimennettuja laseja, laminoituja laseja jne.
Kirkas lasi eli float-lasi on täysin tavallinen lasi ilman lisäominaisuuksia.
Selektiivi- eli energiansäästölasi on matalan emissiviteetin lasi, jonka ohut metallipinnoite päästää läpi auringon lyhytaaltoista säteilyä, mutta estää infrapunasäteilyn poistumisen tilasta. Tutkimusten mukaan pinnoite vähentää tilan lämpöhävikkiä jopa 70 %.
Aurinkosuojalasi heijastaa auringon lämpö- ja valoenergian osittain takaisin suojaten tiloja liian kirkkaalta auringonvalolta. Lasiin voi yhdistää myös muita ominaisuuksia, kuten energiansäästö, äänenvaimennus, itsepuhdistuminen, turvallisuus jne.
Karkaistu lasi on tavallista lasia mekaanisesti noin viisi kertaa vahvempi, termisesti kestävämpi ja sillä on suuri taivutuslujuus. Jos karkaistu lasi kuitenkin hajoaa, syntyy pieniä, melko tylppäreunaisia paloja, eli se hajoaa ihmiselle vaarattomasti.
Laminoitu lasi koostuu vähintään kahdesta lasikerroksesta, jotka on yhdistetty toisiinsa elastisilla välimuoveilla. Lasin hajotessa sirpaleet pysyvät muovissa, ja se sopii siksi erittäin hyvin esimerkiksi lattiasta kattoon ulottuviin aukkoihin. Koska sirpaleet pysyvät muovissa lasin hajotessa, se ehkäisee erinomaisesti myös murtautumista, pakenemista tai luotien läpäisemistä. Laminoituun lasiin voidaan lisätä toimintoja, kuten energiansäästö, aurinkosuoja ja äänenvaimennus.
Turvalaseilla on kaksi tarkoitusta – tavallinen turvallisuus ja murtautumisenvastaiset lasit. Tavallisen turvalasin tehtävänä on suojata ihmisiä vahingoittumiselta lasin rikkoutuessa. Tällaisen lasin voi yhdistää muihin lasitoimintoihin, kuten energiansäästö, aurinkosuoja, äänenvaimennus, itsepuhdistuminen, muotoilu jne. Lasit on laminoitu tai karkaistu. Jos kyseessä on murtautumisenvastainen lasi, käytetään laminoituja laseja tai karkaistun ja laminoidun lasin yhdistelmää.
Ääntä vaimentavan eristyslasin ominaisuudet riippuvat eripaksuisten lasien käyttämisestä, lasin laminoinnista tavallisella tai erityisellä akustisella äänenvaimennusmuovilla sekä lasien välisestä ilmavälistä. Parhaat tulokset ovat ehdottomasti erityisellä ääntä vaimentavalla muovilla laminoidulla lasilla.
Itsepuhdistuvan lasin pintaan on levitetty läpinäkyvä fotokatalyyttinen ja hydrofiilinen suojakerros. Lasi toimii auringon UV-säteilyn ansiosta. Se liuottaa lian, ja sade huuhtelee lionneet likajäämät pois lasista. Lasiin muodostuu tasainen vesikerros, joka ei jätä lasiin kuivuneiden vesiroiskeiden jälkiä. Lasiin voidaan yhdistää myös muita lasitoimintoja: energiansäästö, aurinkosuoja, turvallisuus, muotoilu jne.
Silkkipainetussa ja taustamaalatussa lasissa on kysymys koristelaseista, joita käytetään julkisivuissa sekä sisätiloissa.
Lasin erityispaino on 2,5 x 103 kg/m3 eli 1 m2 1 mm paksua lasia painaa 2,5 kg.
Voit tilata RehPolista ikkunoihisi kaikenlaisia laseja, joita ikkunamarkkinoilla tarjotaan. Koska lasimahdollisuuksia on paljon, voit selvittää lisää laseja koskevaa tietoa erilaisten eristyslasien valmistajien kotisivuilta (eri lasivalmistajilla on laseille eri nimet, minkä vuoksi emme suosittele hakemaan tietoa tietynnimisestä lasista, vaan kiinnittämään huomiota juuri teknisiin ominaisuuksiin):
Käytössä on enimmäkseen 3 ikkunalautatyyppiä: PVC-, laminaatti- ja puuikkunalaudat. Sopivan ikkunalaudan valinta riippuu sisustustyylistä, käyttöpaikasta, käyttörasituksesta, valitusta ikkunatyypistä jne.
Puisiin ikkunalautoihin käytetään liimapuuta, joka viimeistellään samoin kuin ikkunat. Koska puu on elävä materiaali, huonekasveja kasteltaessa tulee varmistaa, ettei ikkunalaudalle jää vesilammikoita. Se pilaa viimeistelypinnan. Puun eräs hyvä ominaisuus on kuitenkin se, että jos sitä viimeistellään uudelleen myöhemmän remontin yhteydessä, ikkunalaudalle voidaan antaa uusi ja raikas ilme. Emme suosittele tekemään ikkunalaudoista yli 350–400 mm syviä, koska silloin käpristymisriski kasvaa huomattavasti.
PVC-ikkunalautoja on mahdollista valmistaa eri syvyyksillä ja erilaisilla väriratkaisuilla. Voit tutustua puukoristevalikoimaan myyntiosastollamme.
Laminaatti-ikkunalaudat ovat hyvin laajassa käytössä ja hyväksi osoittautunut ratkaisu. Jos tarvitaan syviä ikkunalautoja, suosittelemme käyttämään juuri kyseistä materiaalia. Ne ovat vahvempia kuin PVC-ikkunalaudat eikä niissä ole käpristymisriskiä, kuten puisissa ikkunalaudoissa. Laminaatteja on hyvin erilaisia, eli myös ikkunalaudan saa tarvittaessa eri kuvioilla tai väreissä.
Ikkunan alareunaan asennetaan yleensä vesipelti ikkunasta putoavan veden poisjohtamiseen. Käytössä on myös muita materiaaleja, mutta vesipelti on yleisin ratkaisu. Materiaalina käytetään samanlaista peltiä kuin kattojen rakentamisessa. Vesipeltien värisävyvalikoiman perustana on RR-maalikartta. Vesipellin tulisi ulottua rakennuksen seinästä vähintään 30 mm päähän, jotta putoava vesi ei osuisi seinään.
Valmistamme hyttysverkkoja laadukkaista Neher-profiileista. Hyttysverkot on helppo kiinnittää ikkunaan ja haluttaessa poistaa talvella. Oviin hyttysverkkoja valmistetaan pienillä saranoilla, jotta niistä on kätevä kulkea.